Thursday, January 12, 2012

Kenapa kita lebih suka baca mukabuku daripada nak baca buku walaupun satu jam lagi nak exam..

Uhuuuuiiii~ Panjang tak hingat tajuk entri nih... First time rasa buat tajuk panjang cam ni.. ;)

Musim exam dah kan sekarang ni?? Btw, cik Wardah tinggal satu lagi paper; esok, subjek Arabic for Academic Purposes.. Setelah 2 minggu gap dengan paper yg sebelum ni..
Ada ke patut gap exam lagi panjang dari cuti pertengahan sem... Bila dah lama cuti, faham-fahamlah keliatan nak membaca buku kan?? hehehe...

Haa, idea nak buat entri ni, datang daripada buah fikiran cikbelajarkatWellydabalikMalaysia ni...
Kelihatan menarik pulak kan nak buat entri.. :D

Okey, terus ke isi penting.. Sebab-sebab Kenapa kita lebih suka baca mukabuku daripada nak baca buku walaupun satu jam lagi nak exam; antaranya ialah:

1. MukaBuku ni, ringan je.. Bukannya macam buku, nak hambik dari rak je dah lenguh-lenguh ibu jari... Kalau MukaBuku, tekan guna satu jari je, sampai dah kat mukabuku.. Tak perlu nak lari-lari pun.. Nak lagi ringan, henfon pon ada aplikasi ni skarang....

2. MukaBuku ni, ubat hilang ngantuk... Tak payah susah-susah nak minum Nescafe macam cikGoGreen.. Kan?? Kalau tengah mengantuk bukak MukaBuku, confirm, kita tak jadi nak tido... Mana taknya, Nots yang warna merah tu tak benti-benti menyala... Daripada nak lepak 10minit, boleh jadi sampai 10jam lamanya... Kalau bukak buku, yang tengah segar-bugar, baru 2baris baca dah nak tido dah.. Takde dah ayat nak kata: "sambung sampai habis satu perenggan baru tidolah.." Confirm dengan buku-buku tu sekali bawak tidur...

3. MukaBuku dah selari dan terkenal dengan warna biru... Warna tema biru, Tulisan biru pon femes skarang.. Alaa, yang korang tag-tag tuh.. ;) Cuba kalau korang tengok buku korang... Especially buku AAP cik Wardah ni... Kulit buku je warna biru.. Dalam-dalam, tulisan hitam je semua... Tak faham pulak tu.. Al-Maklum, Bahasa Arab kan... ;)

4. Dalam MukaBuku, kita boleh memberi respon, dan diberi respon.. Contoh; kalau kita buat status:

"cinta ni umpama ubat.Ia memulihkan dan ia akan jadi bahaya kalau kita terlebih dos.Kesimpulannya,kita yang tentukan sendiri macam mane cinta kita tu.." -Copypaste daripada CikFu-

 Dalam masa 30minit, cuba tengok berapa ramai yang like.. Kalau tak ramai, repost sekali lagi... Hahaha.. 
Tu blum lagi yang upload gambo manja-manja ala-ala artis, siap edit ada love-love lagi.. Ooops! Macam mengata kat diri sendiri je... :D

Dan respon yang diberi, bukannya positif je, negatif pon boleh... Hehehe.. Cuma belum ada button dislike jep.. Kan? Kan?? Banyak juga dah permintaan tuh.. Mr Mark tak nak buat ke?? ;)

Kalau buku plak, bagi contoh, buku cik Wardah je lah ye.. Kemain lagi awal-awal sem dulu beli pen warna-warni yang Stabilo tuh.. Nak buat nota katanya... Memang esok nak exam, barulah pen tu berguna... Hihihi.. Dah tu, conteng banyak mana pun, tak ada yang respon... Ibarat kalau kat MukaBuku, korang buat status macam ni:

"Lapa.. Nak makan pizza..."

Eh?? Tapi, ikut orang juga kot.. Kalau CikFu yang buat, rasa berderet yang komen.. :D
Apesal, banyak sangat CikFu keluar ni... Peminat dia kot.. Lalalalala~

5. Kenapa kita lebih suka baca MukaBuku daripada nak baca buku...?? cikbelajarkatWellydabalikMalaysia kata,

"Sebab MukaBuku tu 100x lebih menarik daripada buku.. Ce la buat buku tu ada lagu-lagu ke, ade gambo menarik ke, kalau boleh interaktif lagi bagus.."

Haha.. Memang confirm orang takmo beli buku dah.... Baek baca kat internet jeee.. :D

Adoyyh~ penatnya lah tangan cik menaip.. Buku tak bukak lagi.. Duk kumpul komen je kat MukaBuku dengan cikbelajarkatWellydabalikMalaysia nih... Nak buat entri pasal tu katanya.. Ish.. Ish.... 


Kesimpulannya, memanglah MukaBuku tu lebih menarik daripada buku.. No doubt.. :D

Sekian..... 

p/s: Hampir setahun yang lalu.. ^_^ 

1 comment:

cik nurussalwa said...

hahahaha.
memang kuat merapu!
ih2.
p baca buku hitam-putih-tulisan-tak-difahami akak tu. esok exam.
lalala

.:: Tinggalkan Debunga Di Sini ::.

Popular Posts

.:: Ding Dong ::.

Get widget here