Saturday, October 1, 2011

"Saya Seorang Pemandu.."

Assalaamu'alaikum.... ^__^ Apa khabar semua??

Lamaaaaaaa dah update entri baru.. Hikhik..
Maklumlah, sibuk dengan kelas dan aktiviti-aktiviti di kampus... Maaflah, memang cik Wardah bukan 'penduduk diam..' Hehehe...

Alhamdulillah... Dah 3 minggu semester baru bermula....
Dan dah 3 minggu jugak bergelut dengan kelas-kelas, kerja-kerja, aktiviti print-photostat, makan-makan, jalan-jalan (yang ni paling best!).. Ada je geng yang nak ajak jalan... In fact, kalo weekend je, memang tak adalah kat bilik.. Hehehehe~ Pastu, balik pulak tengah-tengah malam... Sampai-sampai bilik, konfem tido terus... Hehehehe~

Hamdan lillah, syukur sangat pada Allah, berjaya jugak cik Wardah menempuh tahun keempat bersamaan tahun akhir di UIAM nih... Makin lama di sini, makin banyak muka baru... Makin terasa berda di bumi asing..
Hahaha... ----> Kata-kata seorang senior yang terasa semakin tua.. ^__^

Dan di tahun akhir ni menyaksikan bahawa, cik Wardah adalah the only driver untuk .:: Geng 14 ::. 
Excluded Jannah sebab dia married... Hikhikhik....

Oh yee.. Last Friday berkesempatan melihat bayi Jannah.. Itu pun, dia yang bawak datang UIA... Hehehehe~



Okeh... Sila abaikan wajah pemegang bayi tu... Stress melampau, tu yang teruk sangat jadik tu.. :D
Comelkaann??? Nama baby ni, Faqeehah.. Hehehe.. Baik, tak nangis-nangis pon... Diam je.. Hehehehe~

Okey, back to the fact that, I am a driver now.. Wahh~ Dapat gaji kee?? Hahaha... Well, setiap weekend je dah kena tempah.. Hahaha.. Siap kena tulis dalam jadual lagi tau! Supaya tak redundant... Bahaha~ Gaya pemandu hebat je.. Bla bla bla... 

Yang penting, setiap minggu, hari Jumaat, jam 6.00 petang hingga 12.00 malam, jadual cik Wardah telah ditempah sejak 23 September 2011 sehingga sekurang-kurangnya Disember 2011 nanti.. Wow!! 

Kenapa? Kenapa?? Hehehe... Setiap Jumaat, insya Allah, cik Wardah akan membawa rakan-rakan dan sahabat-sahabat ke TV Al-Hijrah yang terletak berhampiran Masjid Negara untuk menyaksikan secara langsung, rancangan realiti Solehah... Haha.. Rajin sangat kan?? 

Bukan apa, nak bagi sokongan pada dua orang rakan cik Wardah, Tuan Nor Shazni & Wan Suhaili supaya mereka lebih semangat dan tak putus asa menempuh ujian-ujian dan kritikan manusia...

Teringat bila Kak Elly (Wan Suhaili) cakap mengulas pandangan manusia dan pandangan Allah... 

Katanya:

"Jika kita melakukan sesuatu dengan niat mendapatkan perhatian manusia, nescaya, apabila kita mendapat kritikan atau kejian, serta-merta kita akan lemah, tak sanggup lagi nak menempuh dan menyambung perjuangan.. Namun, apabila kita melakukan hanya untuk mendapatkan redha Allah, insya Allah, sepanjang perjalanan dan perjuangan, Allah akan tetap bersama-sama kita, melindungi kita dari sebarang perkara yang akan menyebabkan kita jatuh dan kalah dengan dunia... Jadi, apa pun yang kita buat, jangan lupa untuk terus berdoa supaya Allah lindungi hati kita dari bisikan syaitan yang memesongkan niat kita dari-Nya.."

Subhanallah... Sungguh indah kata-kata beliau... Episod kedua Solehah... Kak Elly menyebut dalam jawapannya, "Allah tidak melihat kepada rupa kamu mahupun jasad kamu, tetapi Dia melihat kepada apa yang di hati kamu..

Berada di bawah pentas Solehah, melihat kepada aktiviti-aktiviti dan kesungguhan mereka, terasa kerdilnya diri ni berbanding mereka yang sanggup menyahut cabaran untuk dididik, dikritik dan membaiki segala kelemahan diri di samping mempersiapkan diri menjadi pendakwah wanita yang berjaya menarik hati-hati remaja hari ni, insya Allah....

Berlinang jugak air mata mendengar nasihat-nasihat dari Ustaz Abdullah dan Ustaz Don Danial dalam menjadi seorang wanita yang solehah... Kesempatan pula bertemu dengan Ustaz Abdullah di kedai makan berhampiran UIA, beliau berpesan, "Masuklah siri dua nanti.. Ustaz jadi panel.." Gelak besar kitorang.. Ustaz, ustaz... :)


Walauapapun, doa cik Wardah semoga mereka kesemua sepuluh finalis mampu untuk menempuh dan bertahan dengan segala ujian dan cabaran... Insya Allah, cik Wardah akan cuba ke sana membawa sahabat-sahabat yang lain bersama setiap minggu, insya Allah.....

Well, untuk yang masih berjuang di bumi UIA, jom!! Tingkatkan diri... Belajar rajin-rajin!! GoGo GENG!! 

^___^


Ahaa! Mungkin akan kembali sepi selepas ini... Belajar belajar dan belajar... :D

p/s: "You can count on me like 123, I'll be there... And I know when I need it I can count on you like 432, and You'll be there... Cause that's what friends are supposed to do..." 

Rasa sangat bertuah ada bodyguard sem nih... ^_^ tQ my bodyguard!! :D

5 comments:

aimie amalina said...

waaaaaaaaaa
sumenye best
baby comei
cite comei
hehehe
insyaAllah
mudah2an kite melakkn ape jua kerana-Nya
bukan kerana manusia =]

FasiHaH SupiaN said...

bodyguard?????

nur farahin binti sulaiman said...

comel budak tue akak..

velasrizal said...

saya pon nk sokong kwn kamu tu

abc said...

sy nk tnye, kalau nk datang menonton secara langsung rancangan solehah tu kene beli tiket dulu ke?

.:: Tinggalkan Debunga Di Sini ::.

Popular Posts

.:: Ding Dong ::.

Get widget here