Friday, June 22, 2012

Mengetuk-ngetuk si beduk



Iklan kat TV kata: "Siapa kita hari ini, adalah siapa kita di masa lalu.."

Ada juga orang kata: "Bagaimana kita hari ini, itulah cerminan kita di masa hadapan nanti.."

Tapi, Allah dah kata: "....Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka...." (Ar-Ra'du: 11)

Jadi, siapa kita di masa lalu atau hari ini tak menjanjikan pun yang kita akan jadi yang sama selama-lamanya... Selagimana kita yakin dan mahu untuk berubah, berusahalah.. Kerana, "Sodaqallahul 'Azim.."


Yep, ada sesetengah yang bagitahu, susah untuk berubah dan tukar tabiat... Memang tak dinafikan semua tu.. Tapi lupakah kita??

 Pelari pecut terpantas hari ini pun bermula dengan langkah pertama... 
 Qari terbaik dunia pun bermula dengan huruf 'Alif...
 Ben Ashaari pun bermula dengan entri pertama.. Ooops!! ^_^

Kesimpulannya, selagi kita tak MULA dengan yang pertama, selagi tu lah takkan ada kedua tiga empat atau seterusnya... 

So, bagi mereka yang ingin mulakan langkah pertama untuk berubah, cik Wardah nak sarankan sebuah buku... Buku ni cik Wardah beli masa dapat Baucer Buku 1 Malaysia hari tu.. 

Insya Allah, bukunya ringkas dan mudah sangat untuk difahami oleh semua golongan.. Baik kanak-kanak, remaja mahupun dewasa...

Karya Ustaz Pahrol Mohd Juoi, yang menceritakan pelbagai kisah teladan dan pengalaman beliau sendiri... 

Teringat kata-kata seorang lecturer yang digeruni pelajar-pelajar Kuliyyah Ekonomi dan Sains Pengurusan, UIAM; Prof. Dr. Ataul Haq Pramanik:

"God will not help you, if you don't help yourself.."

Dan kerana kata-kata beliau lah saya beroleh B dalam subjek Malaysian Economy.. Kuang Kuang Kuang.. Thank you so much Prof, sebab menjadi sangat menakutkan hingga kami berusaha bersungguh-sungguh... Alhamdulillah.. :)

Btw, bila lagi nak mula kalau bukan sekarang?? Cuba dapatkan dulu buku ni ye.. Insya Allah, sangat bermanfaat.. :)

p/s: Baru tau yang Hilal Asyraf tu muda lagi dari cik Wardah nohh~ Tp, awat dia nak kawin dah?? Jelessss~ T_T

6 comments:

FasiHaH SupiaN said...

dah tuu kawin lah cepattttt!

Coretan anuar said...

Assalamualaikum..

Nampak macam menarik jer buku ni.. Berapa harganya?

Segmen Klik Like/Share dan menang Wang Tunai (klik di sini)

haseebahMustafa said...

salam..blogwalking here..
wahh..sy dh bca buku nie.. mmg best btul lah..:)

Cik Aqilah Wardah said...

@fasihah.. amboiiii~ senang noh suh kawen... :p

@anuar.. tak ingat pula harganya.. aroun RM22-26 kalau tak silap.. :)

@haseebah.. wsalam... :) kan??

Faaizz d. Zul said...

salam.

buku ni seriusli membuat kita diketuk dengan selesa.
sangat santai & bermanfaat.

ainun said...

belum baca lagi buku ni... langkah pertama tak susah, cuma istiqomah tu je yang susah..

.:: Tinggalkan Debunga Di Sini ::.

Popular Posts

.:: Ding Dong ::.

Get widget here