Sunday, May 29, 2011

.. Dalam Mihrab Cinta ..


"Bunga-bunga cinta indah bersemi, di antara harap pinta padaNya, Tuhan tautkanlah cinta di hati, berpadu indah dalam mihrab cinta..." 


Bunga-bunga cinta indah memekar di hati dan sanubari... Tapi.... Untuk siapa???? hehe...
Belum ada lagi putera atau raja yang mampu mencurik dan mentekel hati sanubari... ecececeh.... jiwang tahap gaban sungguh! huhuhu~


Korang ingat tak cerita Ketika Cinta Bertasbih?? Alaa.. yg KCB, KCB tuh... huhuhu~
Okey, dah ingat kan?? Kalo ada yang lebih ingat, dialog die yang paling popular ialah masa yang lepas sang Hero menyelamatkan buku kawan sang Heroin yang tertinggal dalam bas.... camni.. camni..... masa yg Hero nak naik teksi nak balik dah tu......


Google: Ni lepas dah dapat buku sebelum naik teksi


                                      "Mas!!! Namanya siapa???"
                                      "Abdullah!!"


Lepas tu, keluar la kan lagu Kris Dayanti... "Rahasia itu hanya Kau yang tahu..... lalalala" sambung sendiri lah ye...


Kalo dialog yang ni, memanglah femes betul di kalangan peminat-peminat cerita ni... sampaikan kalo mula-mula kenal, nak tanya nama...... "ABDULLAH" dengan bangganya.. huhuhuhu~


Novel & filem ni, ade 1 & 2 dah pon kan memang sangat-sangat popular la kat Indonesia.. tak kurang jugak lah pencintanya kat Malaysia.... :) 
Wardah pulak salah seorang bukan pencinta KCB nih...... haha..... buktinyaaa?????? 
Buktinya adalah, dah pernah tengok cerita tu, tapi lupa... dengan keyakinan setinggi Everest mengatakan, "tak pernah tengok!" hahahaha


Lepas tu, diorang ni cakap tengok cite tuh nangis-nangis... Wardah leh tertido sampai cerita tu habis...... :D
bila bangun, guling-guling gelak sebab tak nangis... :D 
Sampailah dah 2, 3 kali tengok pon, tak nangis-nangis jugak.... :D memang kene perli je lah ngan diorang nih... hehehe..... Well, cinta kan tak boleh dipaksa... kehkehkeh.. tak boleh blaaa~


Sampailah last International Book Fair 2011, Wardah nak sangat beli novel-novel dari Indonesia... pusing punya pusing lah booth Al-Hidayah Publication, last-last sekali, ambik jugak novel Dalam Mihrab Cinta karya Habiburrahman El-Shirazy tuh... hehehehe


Google


Punya lah ambik masa dua minggu nak habiskan novel tu.... siap bergenang-genang air mata baca.... okey, memang merembes-rembes pon.... huhuhuhu~ serius!!! jatuh cinta sangat dengan cerita tuhh!!!!!!


Banyak pengajaran dapat dari cerita tuh..... nilai utama yang Wardah dapat ialah, berusaha seboleh mungkin untuk melakukan perubahan dalam diri sendiri.. betapa watak utama, Syamsul Hadi, diberi ujian dan cabaran sehingga jatuh ke kancah yang menjadikan beliau sangat hina dipandang masyarakat.. dan akhirnya, setelah diberi hidayah dan kekuatan oleh Allah S.W.T., beliau menjadi seorang tokoh masyarakat yang terkenal dan disanjung oleh para penduduk di kawasan sekitarnya.. 


Cerita mana yang takda kisah-kisah cinta nih?? Hehe.. Tapi, sangat suka baca novel-novel Islamik dari Indonesia sebab unsur-unsur Islamik yang dibawa sangat menyentuh jiwa yang berkecamuk cam jiwa Wardah sekarang ni... :D sedikit sebanyak, terusiklah hati untuk mensyukuri dan redha dengan segala ketentuan Allah... sedikit-sebanyak, berjayalah memberi keinsafan pada jiwa-jiwa yang lalai..... insya Allah...


Hehe.. lepas tu, mula lah gatal nak kawen kan... hehehehehe~ Kahwin saje ingatnyaaa.... Hari-hari duk fikirkan tentang hal ni.. Rabbana, yassir 'ala kulli amriii.. Amiiiiin.. :))
Doakan ye kawan-kawan, insya Allah..... :))


Oh.. dah malam... duk taip entri ni lame dah dari siang tadi... hehehehe~
Gudnyte Alls... :)) 


p/s: Dapat first payment seumur hidup untuk ajar tusyen Bahasa Arab hari ni... btw, bukan mengajar pon.. sekadar, "ustazah, apa makna perkataan ni??" "errrrr.... nanti, ustazah tengok dalam kamus.. :D" Hehe... tu pun, satu jam sahaja.... Alhamdulillah... :)



7 comments:

RevVING NOTES said...

Alhamdulillah, RM50 n2k 1 jam..

terbayek!

waRDah a.k.a QiQi said...

@revving notes... alhamdulillah.. :)

tQ.... ;)

qamarguyz said...

salam ziarah..
hmM..membaca & melihat punya rasa yG berbeza..itu pengalaman membaca & menonton Ayat2 Cinta & KCB..
tapi Dalam Mihrab Cinta ni belum pernah baca & tonton..
macam best..teringin =)

waRDah a.k.a QiQi said...

@qamarguyz... Wassalam... tQ dtg ziarah, dtg lg selalu.. ;)

yup!! betul, agaknya memang sbb tak penah baca novel KCB tu jd x minat.. hehehe...

tp yg Ayat2 Cinta pulak, baca dulu baru tgk, then, bile tgk muvie, mcm x best lah pulak kan.. huhuhu~

neway, best lah Dalam Mihrab Cinta ni.... tak fokus sangat cinta2 nih...... that's y Wardah suka.... :)

nak pinjam novel??? :p

al_hakim said...

uit..jiwang...ehhee..boleh belanjew itu duit..

waRDah a.k.a QiQi said...

@hakim...

maklumlah... da sampai seru.. :p

boleh2.. moh turun KL.. ;)

al_hakim said...

sila aprrove fb ye..

.:: Tinggalkan Debunga Di Sini ::.

Popular Posts

.:: Ding Dong ::.

Get widget here