Thursday, September 8, 2011

Hantaran Wanita Sekarang Mahal?? Tak Kahwin La Macam Ni.... -_-"

Assalamu'alaikum!!
Alhamdulillah, dah 4 hari cik Wardah & family menjalankan puasa 6.. Yang paling best puasa 6 kali ni, bila makan sahur & buka semua ayah cik Wardah yang sediakan... Tak percaya?? Moh terai datang umah tengok... Haaa~ Hari ni menu berbuka, ayam letak jawatan masak rendang.. Uhuhu~ Mantaap..! ;)

Hari ni, agak terlewat sedikit menghadap Mr. Acer untuk melayari internet.. Maklumlah, tinggal kurang 3 hari lagi hendak menjejakkan kaki semula ke bumi UIA.. Jadi, terlalu banyak persiapan yang perlu disiapkan.. Ada lebih kurang limaploh beg lah jugak nak hangkut.. :D Bimbang tayar kereta je tak mampu nak tampung.. :D Ok, tipu je.. 

Tapi, dalam beberapa hari yang tinggal ni jugaklah member-member ajak datang rumah, open house sana-sini.. Huiiihh~ Tak duduk diam cik Wardah di rumah... Asal siang je vroom! Asal siang je vroom!! Ahaks! ;)

Okeh, back to the topic up there.. Sejak hari tu (tak tau lah hari apa.. :D), hari-hari orang duk bincang pasal kahwin.. Aigoo~ Memang dah musim nak fikir tentang kahwin kot kan.. Maklumlah, dah makin tua... Siap bicara tentang umur dapat anak.. Tapi, betul lah jugak... Orang sekarang kan cepat tua.. Banyak penyakit pula tu.. Tak macam nenek & nenek-nenek sedara cik Wardah.. Masing-masing masih gagah perkasa mengacau rendang di hari raya yang lepas.. Uihhh.. Tabik! Tabik! ^_^


Wewwiiittt!! Siapa nak kahwin?? Angkat tangan!! ;) Hehehe.. Sama-samalah kita berdoa agar dipercepatkan & dipermudahkan Allah.... Amiiiin.. ^_^

Kesinambungan daripada perbincangan tentang kahwin ini, dua tiga hari ni, korang perasan tak, banyak sangat status pasal kahwin keluar kat facebook... Yang paling banyak sekali kuar, yang macam nih...

‎"Aku terima nikahnya dgn si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM..”

Bunyi macam senang ? nah ni erti sebenar dia :

“Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat,dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku”

Haaa.. Perasan kan?? Kan?? Kebanyakannya, memang orang lelaki lah yang post kan benda nih.. Huhu.. 
Haaa.. Takut tak? Takut taakk??!
Sebenarnya, perkara ni patut disedarkan lama dahulu.. Walau begitu, Alhamdulillah, dengan adanya quote yang macam ni, harap-harap yang lelaki ni ambil iktibarlah ye, insya Allah.. 

Tak lama lepas tu... Keluar plak yang macam nih...

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran di Seluruh Semenanjung :-
UPSR,PMR/SRP : RM1,000 - RM3,000
SPM : RM3,000 - RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000 - RM12,000
DEGREE : RM12,000 - RM15,000
... 2ND DEGREE/MASTER : RM15,000 - RM20,000
PHD : RM20,000 - RM30,000
*igt nih, kaum lelaki kena kumpul duit banyak byk kalau nak isteri bekerjaya dan pandai..

Terbaca yang ni kat wall seorang kahwin... Perbincangan hangat mula berlaku.. Ewah-ewah, kemain lagi hantaran zaman sekarang ye... Nak ikut pulak tahap-tahap pendidikan seorang wanita.. Ish-ish... 

Mula lah kaum lelaki dah gelabah nak fikir carik duit hantaran lah, duit mahar lah, duit kenduri la...
Pesanan ikhlas dari cik Wardah.... Bukan nak sokong lelaki or nak bahan wanita ye.. 

Kan Nabi S.A.W dah pesan.......

"Daripada 'Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Sesungguhnya nikah yang paling besar keberkatannya ialah yang paling mudah (rendah) maharnya.” (Hadis riwayat Al-Baihaqiy)

"Daripada 'Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Setengah daripada keberkatan wanita ialah mudah peminangannya dan mudah maharnya.” (Hadis riwayat Al-Baihaqiy)" 

Dah nak bimbang apa?? Ini dah terang-terang termaktub sejak 1400 tahun dahulu.. Bimbang dengan peredaran zaman?? Beza zaman dahulu dengan zaman sekarang?? Islam yang dibawa Nabi dulu dengan Islam sekarang beza ke?? Solat yang Nabi ajar dulu, dengan solat kita sekarang, lain ke??

Jangan duk bimbang sangat.. Usaha, doa & tawakal tu lebih penting... Minta Allah permudahkan semuanya, insya Allah, tak ada apa yang perlu dibimbangkan... :)

Nabi S.A.W pon dah pesan; 

Perempuan itu dinikahi karena empat faktor; yaitu agama, martabat, harta dan kecantikannya. Pilihlah perempuan yang baik agamanya. Jika tidak, niscaya engkau akan menjadi orang yang merugi (HR Bukhari dan Muslim)

Haa.. Dah nak ikut pesan siapa lagi kalau bukan Kekasih Allah?? Okey?? Jangan bimbang-bimbang sangat lagi... 

Dah cukup pesanan untuk lelaki.. Untuk wanita pula.. Dah tahu harga barang semua naik sekarang ni.. Jangan duk demand sangat lah pakai barang-barang branded sangat.. Kita dah tahu dah, orang perempuan ni, kalau pakai beg tu, bukannya sampai 2, 3 tahun... Kejap je, tak sampai 2, 3 minggu nanti dah nak beli beg baru.. Tu belum kasutnya, emasnya, bajunya... Kan?? So, fikirkan masa hadapan.. Nak bergaya tak salah, tapi jangan pegang kata-kata; "Biar papa asal bergaya..

Zaman sekarang tak boleh dah ikutkan kata-kata tu.. Fikir-fikirlah tentang bakal suami yang nak menyara kita nanti.. Jangan bila dah kahwin dengan hantaran puluh-puluh ribu, duk hutang keliling pinggang pulak lepas kahwin.. Na'udzubillah... Okey?? Bertolak-ansur tu lebih baik.. Insya Allah, manfaat untuk diri, keluarga dan masa hadapan nanti.. ;)

Akhir kata, mencegah lebih baik dari merawat... Nak dunia ke nak akhirat?? ^_^

p/s: Kahwin.. Kahwin.. Kahwin.. Hahaha... 

9 comments:

al_hakim said...

dah nak balik ke kak?tahniah =)

Zul Fattah said...

mampuih r mcam ni..? ni kes dera ni.. x kahwin la aku jwabnye..

aimie amalina said...

=]
weeee

mak..aku nak kaweeenn
hehehehhee
semoga lelaki yang dihadirkan utk kita
lelaki yg terbaik utk kita kan?
insyaAllah

FasiHaH SupiaN said...

pi balik uia cepat.haha sibuk nak kawen!!

Cik Aqilah Wardah said...

@hakim... nak balik.. nak balik.. tQ! :D

@zul fattah... muahahaha.. baek carik bakal isteri & bakal mak mentua yg belajo dalam2 hadis nih.. :D

@aimie amalina... insya Allah.. Amiin.. ^_^

@fasihah!!! hahaha, kawen pon bleh je balik uia.. ngehngehngeh

Faaizz d. Zul said...

risau juga melihat angka2 hantaran nih.

mau ikut trend atau ikut cara yg Nabi ajar?

hurmmm.

oh ye, selamat kembali ke kampus terCHENTA!

Cik Aqilah Wardah said...

@faaizz d zul...

betul2... org sekarang perlu dan mesti diketengahkan dgn hadith2 nabi nih.. hukhukhuk

btw, tQ.. memang CHENTA sangat dengan UiA.. :D

MIMIE AIZA said...

waaa.. x sabar nak kawin.. harap2 dpt suami yg dpt membimbing :)

Jamal Rafaie said...

Duit.. Duit..

.:: Tinggalkan Debunga Di Sini ::.

Popular Posts

.:: Ding Dong ::.

Get widget here