Wednesday, June 15, 2011

... Roda Sang Pelajar ...

Ni kes rindu nak pegi kelas balik lah ni.. Huhuhu~ Esok, tanggal 16 Jun 2011, genaplah 2 bulan cik Wardah menternak berat badan kat rumah ni haa setelah tamatnya exam Statistics For Islamic Studies (Bangga naa Bro Ayoub dapat anak murid macam cik Wardah & the class) 16 April yang lalu... Penimbang pon asyik pening je tiap kali cik Wardah naik atas dia... Blum lagi Si Hitam pening cik Wardah makan sorang-sorang tak ajak dia... Ahaks! Kemut~

Ada lagi kurang 2 hari nak 3 bulan lah baru setat kelas balik.... Mak aih~ Lamanya.. Sempat tak buat kenduri kahwin ek??? 

Haaaa~ Biasanya, agak-agak 2 minggu lagi nak setat sem ni, kompem inbox henset ni penoh.... "Dah ready ke nak setat kelas??" "Malas laa nak balik U.." "Sekejap je ek cuti?? Rasa macam baru semalam habis exam sem lepas.."

Yang last tuh memang dah kira parah dah la tu.. Huhuhuhu~ Cuti bukan men lagi 5 bulan, boleh lak rasa cam tu kan?? Kalo inbox tak penuh, email notifications lak yang penuh.. Yang ni post kat wall orang tuh, orang tuh post kat orang ni.. Maklumlah, nak jimat kredit.... Cuti-cuti kan jarang orang topup-topoup nih... Hehehehe~
Tu belum lagi yang maen tag-tag tuhh.. Dah komen plak panjang berjela-jela... Yang di-tag orang lain, yang mengomen orang lain... Biasa je tuh.. Biasa.... :D

Now, jom kita tengok ragam students U nih sepanjang sebelum setat sem sampailah bila dapat result exam.. Jom-jom:


Pagi hari pertama tu, kalau buat survey, berapa ramai je yang pegi kelas?? Kompem la tak penuh.... Ia akan berlanjutan sehingga habis minggu pertama.. Kalau kat UIA, fenomena hari pertama & minggu pertama, biasanya ofis-ofis akan penuh dengan students yang nak buat add drop manual... Maklumlah, masa pre-register tak dapat saubjek... Nak-nak budak-budak 1st year & 2nd year... Lagi satu tempat kompem penoh, Computer Lab.. Pegilah computer lab mana-mana pon... Sampai printer rosak lah nak print confirmation slip korang tuh.. Huhuhu~

Selain tuh, bila waktu malam je, duk kat meja study... Wat jadual lah.. Tulis kata-kata semangat, wat tampal kat board... Maklumlah, azam baru sem baru katakaaaaan~ Siap dengan doa-doa sekali..... Macam ni hah....... 

Siap ada belon tuh.... Orang bagi tuh~ Lalalalala~
Penuh haaaa sampai tak cukup tanah... Kalo boleh tampal kat dinding tuh, dah kene tampal dah.. Wuwuwuwu~ Tasbih pon ada jugak?? Dahsyat cik Wardah....

Itu kisah minggu pertama....... Masuk minggu-minggu seterusnya, semangat masih diteruskan.. Kelas mesti pegi... Kalau kat UIA, maximum nak ponteng, satu kelas 3 kali je.. Jangan lebih... Kalau lebih, silap haribulan, dapat surat chenta la jawabnya.... Hikhik..

Okey, itu bab azam & klas... Bab yang lagi satu nih.. cik Wardah yakin, kat mana-mana pon sama jugak.... 


Tu dia haaaaah~ Duk tampal kat board tadik tu haaah... Siap dengan dateline-dateline sekalik... Tampai sikit punya awai... Kalau time kelas tu dah bulih tampai, pi larik bilik dah nuh nak tampal... Alih-alih, yang dipilih, minit-minit terakhir jugak..... Kalau pi men bola, minit-minit terakhir ni kira waktu emas lah dak... Kalo wat assignment last minute?? Kompem blurr punya.. Pastu, stay up lah sampai ke pagi... Kompem masuk kelas awai hari tu sebab kluaq awai kan nak pegi print bagai.. Huhuhu~

Nextttttt!!! Final exam mode... Time nih pon, berderet-deret status kat FB kuar.. Itu tak habis baca, ini tak sentuh lagi... Dah cakap, study awal-awal, degil sangat.. Nak jugak buat last minute... Sanggup beli berpaket-paket nescafe semata-mata nak stay up.. Meja study pon kelam-kelibut dah haaaa~ Macam kat bawah ni....


Kalau boleh ikat kat meja, memang ikat dah.... Sanggup tak pi makan.. :D

Laptop pon duk jauh nuh~ Bawah tilam takut terbukak tanpa sedar... Haish~ Kalo yang pakai brukband cam cik Wardah ni, awal-awal dah target plan, tak bayar bil.. Then, kene potong lah kan?? Barulah takdak pon hati nak online... Kalo ada sangat pon, tak buleh nak buat pa pon... Buat tak tau jaaa~ Wuwuwuwu~

Then, bila dah habis exam ja... Seronok!! Nak cuti! Nak cuti! Yeay!!! Haa~ Sebelum tu, awai-awai lagi dah pi beli tiket... Kalo cam cik Wardah ni, biasa memang last minit je beli... LRT ngan KTM ada tiket boleh bli awal ke??? Hakhakhak.. :p

Dah cuti syok-syok, tak hingat dunia.. Tau-tau ja, result exam kluar esok.. Mau sakit tak sakit jantung nuh tunggu result kluaa....


Kalau result gempak.....

Google
Tu dia haaaa... Tak ingat orang kiri kanan dah nak melompat... Sampai terlupa nak ucap syukur tu.. Sujud syukur apetah lagi kannnnnnnnnn~

Kalau teruk or fail pulak:

Google

Hakhak.. Habis berlubang dah haa laptop tu.. Tak pasal-pasal je.. Dah sendiri yang taknak studi, laptop pulak yang jadi mangsa.. Jangan buat cam tu naaaa... Sian mama papa belikan tau.. Huhuu~

Sekejap je frustnya tuh.... Kejap-kejap lagi, bila dah nak start sem, muncul lah pulakkkkkkk~

Google

Sekali lagi... Dan begitulah seterusnya berulang-ulang kali... Tak percaya?? Ramai je yang macam tuhhh~ Namanya pon manusia.. Sering alpa dan lalai... Pepatah arab mengatakan "man jadda wajada" Siapa yang berusaha maka dia mendapat hasilnya.. 

Jadi, anda bagaimana?? Nak jadi roda juga, atau nak jadi pendaki gunung??

Kasik enterframe sket bekas tempat tinggal dulu... Weeeeeee~ Amek kat Google je.. hehehehe~
p/s: Cik Wardah pon macam ni jugak... Bukan duk mengata kat orang lain naaaa~

5 comments:

al_hakim said...

haha..nasib sy tak mcm ni..=P

waRDah a.k.a QiQi said...

yeke?? yelaahh... sem cikgu mne sme ngn sem ustazah.. :p

hanaahmad said...

rindunya zaman belajar dulu.

waRDah a.k.a QiQi said...

@hana... weee~ x sabaq dh nk pi blajaq lg september ni... :)

NasZ said...

thanx sebab sudi segmen paling simple saya..

jom tengok hasilnya..


HASIL SEGMEN PALING SIMPLE : BAGI SAYA SATU AYAT ...

.:: Tinggalkan Debunga Di Sini ::.

Popular Posts

.:: Ding Dong ::.

Get widget here