Saturday, June 25, 2011

... Segmen: Lets Learn From The Best | Menyebarkan Salam ...

Assalamu'alaikum... ^___^

Cik Wardah sedang bekerja, tapi tak ada kerja okeyh.. Hihihi...

Sebenarnya, cik Wardah nak buat entri lain.... Tapi, tengah upload video... Dari pagi tadi lagi... Tak siap-siap jugak... Haish.... So, buat sementara tu, duk termenung tengok homepage kat FB, terkeluarlah satu post by cik Nurussalwa Hilmi pemilik blog The Garden of Love.... ^___^

Dengan rasa seronoknya, terus je nak join.. Hehehe.. :)

Eh?? Nak join apa nih??? Haaa.. Moh-moh tengok......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Haaa.... Apa sebenarnya segmen ni ek?? Apa yang dimaksudkan dengan 'THE BEST' tuh???

Menurut penganjur, segmen ni dianjurkan untuk kita belajar hadis-hadis Nabi S.A.W. yang berkaitan dengan akhlak Rasulullah S.A.W.... Semoga kita semua dapat ilmu pengetahuan baru dan dapat amalkan bersama-sama.... Semoga juga pihak penganjur dirahmati Allah sentiasa kerana menganjurkan segmen ni, insya Allah... Amiiin.. ^___^

Okey, now.... Cik Wardah nak kongsi satu hadis Rasulullah S.A.W.. Cik Wardah yakin, ramai yang dah tahu tentang hadis ni.. Tapi, nak juga kongsikan, mudah-mudahan menjadi peringatan untuk cik Wardah dan para pembaca semua, insya Allah... ^__^ 

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Rasulullah S.A.W. bersabda: 

"Demi Tuhan yang diriku di bawah kekuasaan-Nya, kamu tidak akan masuk syurga selagi kamu tidak beriman. Dan kamu tidak akan beriman sehingga kamu saling cinta menyintai. Hendakkah kamu aku tunjukkan satu perkara, jikalau kamu dapat laksanakannya sudah pasti kamu akan menjadi orang yang saling cinta menyintai sesama kamu?? Sebarkanlah salam di antara kamu.."
                                                                                                            (HR Muslim)



Kebetulan betul dalam library ni ada buku kumpulan hadis-hadis yang berkaitan Akhlak Mulia.. Alhamdulillah, dapat jugak dimanfaatkan... :)

Menyebarkan salam ni banyak hikmahnya..... Antaranya: 

Yang pertama, dari lafaz itu sendiri, yakni, "Assalamu 'alaikum" adalah satu doa kepada orang yang kita beri salam tersebut... "Sejahtera ke atas kamu.." Secara tak langsung, kita telah mendoakan kesejahteraan saudara kita itu...

Yang kedua, dengan salam juga kita dapat menenangkan hati sahabat yang gundah gulana... Contohnya, cuba kalau kita nampak kawan kita tengah sedih, then, kita  jerit, "Oittt!! Ko apesal sedih-sedih haaa??" Tak ke nak tercabut jantung sedara kita tuh?? Ish ish... Na'udzubillah.... :) Tapi, kalau kita beri salam, mudah-mudahan, sejuk hati sedara kita dan sedikit terubat jiwa yang berduka lara atas doa kita, insya Allah...

Selain itu, dengan salam juga kita dapat mengeratkan hubungan dengan mereka yang kita kenali & juga menjalinkan hubungan dengan orang yang kita belum kenal... Cuba try.... :)

Jadi, marilah kita sebar-sebarkan salam kepada sesama umat Islam... Insya Allah, dengan sunnah Nabi S.A.W yang kecil ini, akan mendatangkan impak yang besar kepada umat Islam menjadi ummah yang gemilang suatu hari nanti, insya Allah... ^______^

Nak join segmen ni???? Klik SINI


p/s: Memberi salam itu sunnah, tapi menjawab salam itu wajib.... Indah kan Sunnah Baginda S.A.W.?? ^_________^

8 comments:

al_hakim said...

betul2..=)

cik nurussalwa said...

Assalamualaikum sis!
=) Alhamdulillah.. thanz sbb join ye..
moga semua dpt manfaat dari perkongsian ni..

FasiHaH SupiaN said...

assalamualaikum :)

Sunah Sakura said...

assalamualaikum sayang... :)

bagus segmen ni... ;)

waRDah a.k.a QiQi said...

wa'alaikumussalam semuaaaaaaaaaaaaaaa.... ^_____________^

bounty credits to cik nurussalwa.. peacee (^_^)

fieha said...

assalamualaikum..
sunah ni sgt mudah nk dilakukan..senang2 je bleh dapat pahala..pada ms yg sama kita mendoakan kesejahteraan org len juga..

nice entry..teruskan bertinta ye :)

waRDah a.k.a QiQi said...

@fieha...

wa'alaikumussalam... betul2!!

cik Wardah pon kdg2 kantoi gak bab2 bg salam nih.. hekhekhek...

kena trus istiqamah!! ^_^

Aku DaN SeSuAtU said...

SALAM UKHUWAH..NICE N GOOD INFO..ALLAH BLESS U

.:: Tinggalkan Debunga Di Sini ::.

Popular Posts

.:: Ding Dong ::.

Get widget here